top of page

Godt nytår!

Opdateret: 23. jan.


Så blev det et nyt år - 2024! Det bliver et godt år, det skal det, for 2023 har ærligt ikke været det bedste i vores familie. Vi har været så ufatteligt meget syge, at jeg næsten ikke kan huske, hvordan det føles at være rask. Vi sluttede da også lige 2023 af med en ordentlig omgang sygdom, så det eneste vi nåede at skrabe os sammen til var juleaften, og så var alt andet derefter ligesom aflyst for vores vedkommende. Jeg selv var hårdest ramt og er først nu kommet op til overfladen og venter stadig på noget udredning hos lægen. Men nu er jeg i hvert fald frisk nok til at tage mig af hundene igen, og i går fik vi også klaret en god omgang aftentræning.


Koncepter


Jeg har tænkt lidt over hvad indlægget her skulle handle om i forhold til vores træning i går aftes. Og jeg har besluttet, at det skal handle om "koncepter". I mangel af bedre ord kalder jeg det koncepter, og de er det absolut vigtigste at have fokus på, når vi træner jagthund med positive metoder, efter min mening.

Koncepter er ikke øvelser, men de er en del af øvelserne. Og så skal de gerne være en naturlig del af vores daglige (hverdags)omgang med hunden også.

På grundholdene introducerer jeg altid de koncepter jeg synes er vigtigst for at vi kan lykkes med træne en jagthund udelukkende med positive metoder:

  1. Belønninger ikke bare noget man tager

  2. Det kan betale sig at beherske sig

  3. Engager dig i det jeg inviterer til

  4. Lyt efter hvad jeg siger


Har hunden en perfekt forståelse for koncepterne, så er den i princippet 100% lydig; en hund der ikke selv tager belønninger, altid siger ja til det vi inviterer til, behersker sig og lytter efter, er der jo ikke meget ballade med😉


Der er nogle konkrete øvelser jeg bruger til at give hunden en forståelse for det enkelte koncept, men når den forstår den øvelse, så handler det om at få koncepterne integreret i alt vi laver. Så nu vil jeg prøve at tage nogle klip fra gårsdagens træning, og vise hvad jeg præcis mener, når jeg siger at koncepterne er en del af øvelserne.


Ro i opflugt


I de her 2 klip træner jeg på øvelser, der på sigt skal blive til ro i opflugt. Øvelsen er startet med at han skal sætte sig for at få adgang til en tilgængelig godbid (først i hånden siden kastet på gulvet). Derefter har jeg indlært det samme for alle mulige forskellige belønninger (i videoen herunder en kaninskindsdummy). Så altså, øvelsen går ud på, at når jeg kaster belønningen, så skal han sætte sig. Når hunden har forstået, at den får adgang til det jeg har kastet, hvis blot den sætter sig, så begynder jeg at variere hvilken belønning hunden får adgang til. Jeg vil styrke dens evne til at skifte fokus, og undgå at den låser sig fast på en belønning den selv har besluttet. Derfor belønner jeg på forskellig måde. Nogle gange giver jeg belønningsordet "ok" der betyder, at han må tage den kastede belønning. Nogle gange klikker jeg og går op til ham og belønner. Andre gange siger jeg "ta' den" og så skal han komme til mig og tage den belønning jeg har på mig.

Så koncepter der foldes ud i de to videoer herunder indkluderer:

  1. Belønninger er ikke bare noget man tager: hvis han ville forsøge at stjæle den kastede belønning inden han havde fået lov, ville jeg dække den med foden (eller alternativt have ham i snor så jeg kunne stoppe ham). Så i øvelsen her er jeg meget obs på, at han aldrig har mulighed for bare at tage belønningen, og på den måde styrkes det koncept.

  2. Engager dig i det jeg inviterer til: Jeg insisterer på at han skal engagerer sig i det jeg vil hvis han skal opnå belønning. Det kan også være at engagere sig i det jeg vil, at han tager den belønning jeg har besluttet han kan få. Andre steder i videoen beder jeg ham f.eks. om et håndtarget efter han har sat sig for den kastede belønning - der skal han også "glemme" den belønning han egentlig har til rådighed, og i stedet engagerer sig i det jeg inviterer til. Til en start har jeg snor på hunden i øvelsen, så jeg er helt sikker på at den ikke kan lykkes med at stjæle belønningen.

  3. Det kan betale sig at beherske sig: det koncept ligger som en helt naturlig del af at han behersker sig (sætter sig) i stedet for bare at mase på for at få fat i belønningen.

  4. Lyt efter hvad jeg siger: handler om at han åbner ørerne og lytter hvad jeg faktisk siger og ikke bare gætter sig frem. Det koncept får jeg styrket ved f.eks. at veksle mellem de forskellige belønningsord (hvilken belønning han har adgang til), men også når jeg kalder på ham og beder om et håndtarget, selvom det mest nærliggende for ham nok ville være at jeg ville sige "ok" og han kunne tage belønningen.


Video 1: Sæt dig for kastet dummybold med kaninskind


Video 2: Sæt dig for kastet godbid


Indkald


Øvelsen i videoen herunder laver jeg som en del af indkaldstræning. Idéen er, at hunden skal lære at vælge forstyrrelser (belønninger) fra og komme til mig på indkald. Belønningen for at komme på mit indkald er, at man får lov at komme tilbage til forstyrrelsen. Herunder er det den spæde opstart af øvelsen, så der er ikke indkaldssignal på endnu.


Koncepterne vi håndhæver mens øvelsen her trænes er:

  1. belønninger er ikke bare noget man tager: Jeg har ham i snor så jeg er sikker på, at han ikke lykkes med at stjæle de godbidder jeg kaster i skålen. Han forsøger dog ikke at tage dem i videoen, fordi han allerede har ret godt styr på konceptet, men jeg stoler stadig ikke nok på ham i øvelsen til at jeg vil droppe snoren endnu.

  2. engager dig i det jeg inviterer til: han er nødt til at engagerer sig i det jeg vil (håndtarget) for at få mulighed for at komme tilbage til belønningen.


Video 3: Indkald væk fra forstyrrelser


Apport


Den sidste video skal handle om apport. I øvelsen her arbejder jeg med "frivillig opsamling", altså at han uden at jeg prompter ham, samler apporten fra jorden. Øvelsen her er rigtig god til at få godt med værdi på det at samle apporten op, og når hunden har en rigtig god frivillig opsamling, kan forstyrrelser af forskellig art introduceres (her i videoen en skål med godbidder), så vi kan styrke forståelsen for, at en apportøvelse skal laves færdig før man kan fortsætte med andet sjovt - f.eks. jage videre efter levende fugle.


Koncepter, der håndhæves her, er meget de samme som i den tidligere video. Det at mine godbidder kan ligge frit tilgængeligt i skålen, uden at han går direkte efter dem viser, at han har en god forståelse for, at man ikke bare tager belønningerne uden at have fået lov. Skulle han snige sig til at forsøge at stjæle én, ville jeg blot lægge hånden over skålen (uden at sige eller gøre yderligere) og vente til han selv kom på bedre tanker (lad hunden træffe det rigtige valg selv!). I stedet for at låse sig fast på, at belønningerne ligger lige der tilgængeligt, vælger han på eget initiativ (altså uden prompt fra mig) at engagere sig i det jeg inviterer til, som er at samle apporten op fra jorden.Det var årets første pip fra Rigbys træningsdagbog, og en opfordring til at få styrket koncepterne i alt du laver med din hund!

Commentaires


bottom of page