top of page

Sådan en helt almindelig ugeHvor meget skal jeg træne med min hund? Hver dag? Og hvor længe? Sådanne spørgsmål får jeg tit, og ærligt, der er ikke noget facit. Der er mange ting, der kan diktere, hvad der er det ideele lige præcis for jer. Det skal passe til den hund du har, din livssituation og dagsskema, og så skal det passe til de ambitioner du har. Det er klart, at hvis du har planer om at deltage på landsholdet i noget, så kræver det mere/hyppigere træning, end hvis det "kun" er på hobby niveau, men jeg siger altid til mine kursister, at jeg kan love dem rigtig god fremgang i træningen med kun 5-10 minutters træning om dagen. Og helt ideelt spredt ud i løbet af dagen, så det bliver næsten helt usynligt for hunden hvornår det er træning og almindelig hverdag. Jo bedre vi er til at udviske den overgang, der hurtigt kan opstå mellem hvornår vi træner, og hvornår vi bare "er", jo mere lydig en hund har vi helt generelt.


Så derfor tænkte jeg, at indlægget i dag kommer til at handle om hvad jeg egentlig selv gør. I en travl hverdag med arbejde, 2 små børn og 3 hunde, så presser jeg træning ind, hvor det kan lade sig gøre. Første prioritet er at hundene bliver luftet ordentligt, for de har alle brug for god fysisk aktivitet for at være glade og tilfredse. Er der tid udover, så bliver den brugt på træning, og så udnytter jeg, at rigtig mange ting kan trænes i super-korte sceancer (f.eks. mens man laver mad), og på den måde får jeg faktisk trænet hver dag, også selvom det måske ikke fremstår som en decideret træning.


Så her kommer en lille oversigt over, hvordan den seneste uge har set ud for Rigby og mig, sådan rent træningsmæssigt:


Mandag (ca. 15 min træning)

Trænede vi ovre i vores lille træningsrum, hvor vi primært havde fokus indkaldstræning (for det har jeg stadig fået trænet ALT for lidt🫣) og trænede følgende øvelser (psst! linket leder ind til mine videoer, der viser øvelsen. Samme videoer som er en del af mine online forløb):

Cookies in da corner (indkaldsleg fra Susan Garretts "Recallers")


Tirsdag (ca. 20 min træning)

Gik vi i laden og trænede for første gang. Rigtig mange af øvelserne sidder rigtig godt nu, og han er tryg og engageret, når vi træner. Så nu er det på tide at begynde at få generaliseret mange af øvelserne. Så vi hoppede ud i vores lade, og det "scene-skifte" kombineret med at de andre hunde ikke var med ude i hallen, og at jeg havde sat videokameraet op, det var nok til at han tænkte; "nu har hun helt sikkert tænkt sig et eller andet ubehageligt med de der flushere igen" (hvis ikke du ander hvad jeg taler om, så læs det tidligere indlæg her. Men det positive her var, at jeg efter relativt kort tid kunne få ham løsnet op, og få håret på brystet tilbage, så vi endte med at få en rigtig fin træningssession. Og den har jeg filmet, og vælger nu at lægge den ud helt uredigeret, så I kan se hvordan en typisk træningssession kunne se ud, med alle de justeringer og tilpasninger jeg laver undervejs, for at hunden lykkes. Som I også vil kunne se i videoen her, så laver han af og til fejl, og så må man korrigere opsætningen af øvelsen, så han igen lykkes. Det skarpe øje vil også se, at jeg undervejs i videoen træner på "sit for kastet godbid", hvor han lykkes mere end én gang med at stjæle godbidden. Her ville jeg normalt skynde mig at dække godbidden over ved at træde på den, men jeg ved, at fordi han er så følsom, som han er, og fordi han allerede havde startet træningsessionen med at pakke sammen, så ville jeg have risikeret, at han igen ville have pakket sammen og valgt mig fra, hvis jeg havde kastet mig over godbidden. Så i stedet vælger jeg at sadle om og give ham line på, så jeg på den måde kan forhindre ham i at tage godbidden. Så kan vi fortsætte træningen, og han får en masse repetitioner, hvor han lykkes og træffer det rigtige valg. Træn altid den hund du har foran dig på dagen!


Her er en komplet uredigeret video af tirsdagens træning. Det er let at få det til at se ud som om alting kører fejlfrit, når videoerne redigeres. Så her kan i se den helt ærlige version af en træningssession, med opstart fra nedsmeltning, og de justeringer man altid må lave undervejs for at bevare motivation, kriterier og hundens "arousal" på rette niveau.Onsdag

Lidt småtræning hist og pist. Ingen længerevarende træning.


Torsdag

Negleklip (det er en træningsceance for sig😅)


Fredag

Lidt småtræning hist og pist. Ingen længerevarende træning.


Lørdag

Lidt småtræning hist og pist. Ingen længerevarende træning.


Søndag (ca. 20 min træning):

I laden igen. Nu er han ved at blive rigtig tryg der, og udfører de fleste øvelser med bravour. Vi trænede:

Apport (med store-dreng dummy på 500 g)

Sit for kastet godbid

Opstart af spontan sit for "spring kanin"

Blive siddende med forstyrrelser

Bounce-bounce-beløn

Collar grab


Sådan ser en helt almindelig uge ud for en hund i en småbørnsfamilie, i en uge, der bød på gæster fredag og lørdag. Det behøver ikke være super tidskrævende at få grundtræningen på plads. Det handler om at tage sig den tid det tager, og bygge øvelserne omhyggeligt ovenpå hinanden.


God træning!

Comments


bottom of page