top of page

Rigbys 13. uge

Opdateret: 23. jan.


Godt gang i grundtræningen

Så blev det 13. uge i Rigbys fantastiske selskab - og mand, hvor vi hygger med træningen! Vi træner primært i vores lille træningsrum om aftenen, mens børnene bliver puttet. Men det lille rum er rigelig fint stadigvæk, mens vi arbejder med helt basale grundfærdigheder og delmomenter. I denne uge har jeg haft særligt fokus på apporten, og på det, der skal ende ud med ro i opflugt / stopfløjt.


Apport!

I apport-træningen er vi nu kommet godt over på dummyen fra det lille stykke haveslange, som vi startede gribe-holde træningen på. Han er stadig klart mest sikker på haveslangen, men han er nu også ret skrap på dummyen.

Indtil videre har vi en rigtig sikker adfærd på at gribe om, holde fast, og aflevere til hånd (alle 3 ting er også kvalitetsikret med godbidsforstyrrelse). Så i denne uge er vi begyndt at arbejde med frivillig opsamling.


Her handler det om at jeg gerne vil skabe værdi på, at hunden selv tilbyder at samle apporten op, uden at jeg prompter til det, eller kaster vildt med dummyen. Det kræver, at hunden har opbygget en vis værdi på at gribe og holde dummyen, men den værdi er kommet i de første delmomenter af øvelsen, som han jo allerede mestrer. Derfor sørger jeg blot for at få lagt dummyen strategisk mellem os, og så afventer jeg, at han selv tager initiativ. I første omgang måske bare til at gribe om den fra jorden, men så trækker jeg gradvist klikket, så han til sidst ender med at løfte dummyen op, og til allersidst også afleverer til hånd. Denne del nørder jeg lige så meget som de andre delmomenter, selvom han sagtens ville kunne lave en helt fornuftig færdig apport, uden at jeg havde trænet det. Men det er min klare erfaring, at lige præcis denne del af apporttræningen bliver rigtig handy senere hen, når vi skal til at træne på apporten i mere forstyrrende miljøer. En god frivillig opsamling gør det lettere at stille krav/konsekvens om at apporten færdiggøres, selvom han f.eks. ved, at der er levende fugl på terrænet, fordi jeg allerede i grundtræningen arbejder med den frivillige opsamling med forstyrrelser (belønning), hvor der først gives adgang til den forstyrrende belønning, når han har færdiggjort apporten. Mere om det i et andet indlæg, når vi kommer dertil i træningen.


Ro i opflugt - om at skifte fokus

Træningen hen mod en fornuftig ro i opflugt, skrider også fremad. Indtil videre har han godt styr på sit for kastet godbid, sit for kastet legetøj, og sit for kastet "plastikfugl" - alt sammen øvelser, der leder hen imod, at jeg gerne vil have, at han får en idé om, at adgangen til den synlige belønning kommer gennem at sætte sig ned. Lige nu er belønningen godbidder eller legetøj, der synligt lander foran ham. Men når vi kommer ud i de rigtige jagtsituationer, er den flygtende fugl eller hare en synlig belønning på vej væk, som han skal kunne stoppes for.


For, først at indlære en forståelse for, at adgangen til belønningen kommer gennem at sætte sig, og senere hen for at bevare motivationen for at sætte sig hurtigt, giver jeg adgang til den kastede belønning med belønningsordet "OK".

Når den forståelse er godt etableret, begynder jeg så at arbejde med, at hunden kan skifte fokus og "glemme" den kastede belønning. For når vi kommer ud i de rigtige fuglesituationer, vil der være mange situationer, hvor jeg ikke vil kunne give adgang til den "belønning" han har sat sig for, og han derfor er nød til at kunne acceptere en anden belønning, der kommer fra mig. For at han kan det, er han nødt til at være 100-meter-mester i at kunne skifte fokus, og lade sig belønne med en anden belønning.


Så det starter jeg allerede på i grundtræningen, og laver generelt en masse forskellige øvelser, der træner denne evne. I selve ro i opflugt træningen, kommer det til udtryk i, at jeg begynder ikke at lade hunden komme hen til den kastede belønning, men går i stedet op til hunden, og belønner den for at vælge rigtigt - at sætte sig. Jeg belønner altid først hunden i position, og efterfølgende belønner jeg modsat af hvor den kastede belønning (som jeg vil have den skal glemme) ligger.


Jeg filmede lidt af vores træning i går aftes, hvor vi arbejdede med begge de beskrevne øvelser. Beklager på forhånd det noget weekendprægede outfit - men altså, I får da vores træning råt for usødet😅Comments


bottom of page