top of page

Rigbys 4. uge

Opdateret: 7. aug. 2023


Nu har Rigby boet her én måned! Tiden flyver virkelig, og om ikke så længe bliver han 8 måneder. Det er lidt anderledes at overtage en hvalp som næsten 7 måneder end en der er 8 uger, fordi jeg på en eller anden underlig måde føler mig kronisk bagud. Og det skal jeg altså lige minde mig selv om at stoppe med!!


Fordi han har en størrelse, alder og udvikling, der gør, at der er mange ting jeg har en underliggende forventing om at skulle nu - bare fordi det har jeg gjort med de andre, fordi de jo på det her tidspunkt, har været trænet i 6 måneder. Men faktisk bunder det hele nok mest af alt i, at han viser nogle kvaliteter, som jeg bare glæder mig så ustyrligt meget til at slippe fri på marken. Så det er så forbandet svært, at vente på at få styr på den grundlæggende lydighed, som jeg jo godt ved, at jeg vil have styr på, inden han skal introduceres for sit første marksøg.


Så i den kommende uge har jeg besluttet mig for at gå all in på særligt én ting - indkald.

Jeg har endnu ikke introduceret så meget decideret indkaldstræning. Primært fordi jeg ikke har været langt nok i belønningsudviklingen til, at jeg har synes, at jeg har haft en belønning, der var "stærk nok" til at give den nødvendige værdi, når den bliver parret/associeret med indkaldssignalet. Jeg vil have en belønning, jeg kan se vækker ægte glæde, motivation og lidt fandenivolsk-hed, før jeg vil associere den med lyden af indkaldsfløjtet. Det er så vigtigt at huske på, at den følelse vi får vækket i hunden, er den der bliver associeret med indkaldssignalet. Så hvis du enten selv er uoplagt, hunden er uoplagt, eller belønningerne ikke er værdifulde nok. Så vent med den træning indtil tingene går op i en højere enhed - hellere få rigtig gode repetitioner, end at tæske igennem halvdårlige repetitioner.

Men nu er vi dér, hvor særligt belønning med legetøj kan nå derop, hvor jeg gerne vil have det. Så nu er jeg klar på at gå all in på en god omgang indkaldstræning den kommende uge. Vi er allerede tyvstartet lidt i denne uge med at associere lyden af indkaldsfløjtet med fest og ballade...Udover indkaldstræningen, kommer jeg fortsat til at have fokus på små grundøvelser, der skal hjælpe med at få ham til at være en endnu mere aktiv del af træningen, at turde byde ind og prøve igen, hvis ikke det går, som han havde forventet. Håndtarget er en absolut favorit her, og kan udover at lære ham, at hans adfærd har konsekvenser, og at han påvirker udfaldet selv, så er øvelsen også genial til nemt at lære ham vedholdenhed og at klare flere gentagelser. Også her er der virkelig sket en udvikling. Han er PÅ når hånden tilbydes, han dutter godt til og holder ved hvis ikke han får klik ved første dut. Kæmpe udvikling fra de første meget forsigtige dut jeg fik!


Jeg er begyndt at introducere afstandsbeløning (belønning der står ude i miljøet og ikke er på mig - f.eks. en godbid i en skål). I første omgang vil jeg blot sikre mig, at han forstår mit belønningsord til afstandsbelønningen, som er "OK". Han er sådan en forsigtig fyr, og han vil for alt i verden ikke gøre noget galt. Derfor ved jeg også, at han hurtigt kan ende med at være i tvivl om han må tage godbidden i skålen eller ej. Så her bruger jeg lige lidt længere tid på at sikre, at han er sikker i at han må gå til afstandsbelønningen, når jeg siger "OK". Det får jeg brug for lige om lidt, når jeg skal videre i træningen af ro i opflugt. Dette kommer der lidt video af næste gang, sammen med (forhåbentlig) alle de indkaldsøvelser, jeg gerne vil igennem i kommende uge🤞Comments


bottom of page