top of page

Rigbys 5. uge

Opdateret: 16. aug. 2023


Inkaldsfokus


Ugens fokus har været indkald. Skal man vælge én øvelse man SKAL træne med hunden, så må det simpelthen være indkald, der kommer ind på en 1. plads. Et godt indkald kan give hunden en masse frihed, den ellers bliver frarøvet. Så det giver generelt et langt bedre hundeliv. Derudover er det for jagthunden også utroligt vigtigt, at den kan kaldes hjem i alle situationer (næsten - må jeg hellere skrive). Jeg har personligt som kriterie, at før jeg vil slippe ham i et marksøg, så vil jeg have en fornemmelse af, at kunne kalde ham hjem i alle situationer. For mig er det vigtigere end stopfløjtet, for kan jeg kalde ham hjem fra en fuglesituation, eller når en hare eller et rådyr tager flugten, så er det ligeså effektivt, som at stoppe hunden. Og så har jeg bare brug for ro i maven omkring at kunne falde hunden hjem, for at turde slippe dem uden for stor frygt for at de løber ud over en vej, eller andre farlige situationer.


Let's face it, jeg har pt. intet indkald på Rigby - ikke et der virker effektivt i hvert fald. Heldigvis er jeg så heldig, at vi har en 3 hektar stor indhegnet mark med en lille sø og remise. Derfor har jeg alligevel mulighed for at lade ham strække benene, og løbe stærkt (som han elsker), uden at skulle frygte at han stikker af, bliver kørt over, generer andre mennesker eller dyr, eller får øvet sig på ting jeg ikke er interesseret i, at han øver sig på (løbe efter flygtende vildt, eller andet). Den mark priser jeg mig virkelig lykkelig for! Havde jeg ikke haft den, så havde jeg været tvunget til at holde ham i snor, fordi jeg simpelthen ikke ville turde slippe ham, uden at føle, at jeg på nogen måde ville kunne få ham "hjem" igen. Så sideløbende med at jeg får trænet indkaldet, har han fortsat mulighed for frihed. Han har i øvrigt også vist mig, at han er ekstremt opmærksom og kontaktsøgende selvom han slippes løs, og at han følger mig, og kontinuerligt tager kontakt og "tjekker ind". Det er også medvirkende til, at han får lov at løbe løs dagligt. Havde han været helt udenfor pædagogisk rækkevidde, og drønet rundt for sig selv uden at ænse, at han havde sit menneske med på tur, så havde jeg ikke sluppet ham - heller ikke selvom marken er indhegnet. Der ville simpelthen være for mange belønninger han ville kunne tage for sig, der ville kunne forstærke den adfærd, som jeg jo på sigt ikke ønsker.


Opbygning at et stærkt indkald


Jeg kører efter samme "opskrift" til Rigby, som jeg også gør på mit indkaldskursus.


Først sikres management af hundens hverdag, så den ikke får mulighed for at gøre uønskede ting og overhøre indkald (tjek ved den qua ovenstående).


Derefter skal der fokus på at opbygge værdi for indkaldssignalet. Indkaldssignalet er for mit vedkommende en fløjte - en ACME 211.5 for at være helt præcis. Jeg har valgt, at mit indkaldssignal skal være 2 korte fløjt. Når jeg skal opbygge værdi for signalet så bruger jeg en masse små øvelser, der er nemme at træne i hverdagen, og også presse ind selvom hverdagen er travl. De fleste kan trænes indendøre, udendørs, og på 5 min. Mens jeg træner på indkaldet bruger jeg ikke indkaldssinalet i hverdagen, kun til træning. Indtil fløjtesignalet er godt indlært bruger jeg verbalt signal til indkald.

Til Rigby har jeg i denne uge valgt at arbejde med følgende små indkaldsøvelser:


  1. Halsbåndsgreb Handler om at skabe en positiv association til at blive taget i halsbåndet. Den positive association gør det nemt at få fat i hunden, når den er kommet på et indkald, og sikre (endnu vigtigere) at vi ikke får lagt et ubehag oveni et ellers fint indkald, når hunden kommer hen.

  2. Betingning af indkaldssignalet Handler om at skabe en positiv association til selve lyden af indkaldssignalet. Jeg benytter mig at klassisk betingning til at skabe association, og vælger en belønning, som jeg ved at hunden virkelig gerne vil have, og som skaber den rigtige følelsesmæssige respons hos hunden.

  3. Hurtige indkald Handler om at få indarbejdet en næsten refleksagtig reaktion i hunden, når indkaldsignalet lyder. Når den hører signalet, skal den uden først at overveje for og imod, bare løbe i fuld fart mod mig (og belønningen)

  4. Håndtarget yoyo En nem øvelse, der skaber værdi for at komme helt ind på et indkald (og dutte på hånden). Den giver mulighed for MANGE gentagelser med korrekt respons og gode belønninger. Til Rigby har jeg lavet en lille modifikation af den øvelse, jeg ellers normalt anvender, fordi han er så forsigtig, at jeg synes at hans respons var for langsom og forsigtig, når jeg gjorde som jeg "plejer". Altid tilpasse øvelsen til den hund du har foran dig, så responsen bliver, som du ønsker det. Jeg ønsker en hurtig reaktion på indkaldssignalet, og derfor går det ikke, at parre lyden af indkaldssignalet med en langsom og forsigtig respons.

Jeg har filmet lidt i ugens løb, som du kan se i videoen her:


Første når der er bygget en masse værdi på indkaldsignalet, og hunden har en klar forståelse af, at signalet betyder, at den skal skynde sig hen og tage fysisk kontakt (håndtarget), kommer del 2 af indkaldstræningen. Del 2 fokuserer på selvkontrolsdelen af indkaldet, at hunden kan vælge fristelser i miljøet fra, og komme på indkaldet på trods af, at der der andre ting den hellere vil. Den del til sin tid - i næste uge fortsætter vi med værdiopbygningen.


Comments


bottom of page