top of page

Træning af forskellige hunderacer

Opdateret: 3. apr. 2019


Har du også oplevet det; du gør præcis det samme som de andre til hundetræning, men alligevel er det som om din hund er helt på månen, og slet ikke gør som du vil?

Jeg kender det! Og jeg vil gerne prøve at komme med min forklaring på, hvad der sker, så du måske kan forstå din hund bedre (og ikke føle dig helt håbløs som hundetræner).


Der er kæmpe forskel på hunde - især blandt de forskellige racer, men også blandt individer indenfor samme race. Jeg ved, at der er lavet utallige undersøgelser af de forskellige racers intelligens, og der er da sikkert også forskel på IQ’en hos forskellige racer, men jeg tror, at det oftest bunder i noget helt andet - motivation.


Forskellige indre belønningsliste


Jeg har selv 3 hunde af 3 forskellige racer. To stående hunde; en Vizsla og en Bracco Italiano, og en retriever; en Golden retriever.

Min retriever er meget lettere at få til at “makke ret” end de andre to. Ikke fordi hun er klogere - for skal jeg være ærlig, så er det min Bracco Italiano, der har højest IQ af de 3 (og hun er så tilmed også den frækkeste af de 3). Hun er lettere fordi hun som retriever rent genetisk er meget mere interesseret i de belønninger, jeg kan kontrollere og have på mig, end de andre 2 er.


Min retriever har en indbygget motivation for mad (= en belønning der er let at have i lommen), døde genstande der kan hentes (=dummyer, bolde, you name it), og for at holde kontakt (=opholde sig i nærheden af mig). Nemt!


Mine stående hunde har en indbygget motivation for at finde vildt (= ca alt hvad der bevæger sig i nærmeste kirkesogn), løbe stærkt og langt (=ikke opholde sig i nærheden af mig), og så har de tilmed ikke synderlig stor motivation for mad, når de to førnævnte ting også er i spil. Svært!


Det handler altså i bund og grund om, at det med nogen racer og individer er langt lettere at servere en belønning af høj værdi konsekvent og rettidigt når hunden gør noget ønsket, end det er med andre. Og det er ligeledes nemmere at kontrollere adgangen til selvsamme belønninger af høj værdi for nogen racer og individer, end det er for andre. Lad mig give et par eksempler.


Min retriever kommer på et indkald og får en godbid. Godbidder har høj værdi for hende, og de har højere værdi end f.eks. duften af vildt, så derfor er det meget sandsynligt, at hun vil komme næste gang jeg kalder, for hun giver afkald på en belønning af lavere værdi (duftene i naturen) for at få en belønning af højere værdi (frikadelle). Hun er ikke synderligt motiveret for at jage, så derfor løber hun ikke væk på fodfært fra en hare eller et rådyr, og skulle hun se en hare løbe væk, så er hun nemmere at overtale til at spise en frikadelle i stedet for at jage haren, for frikadellen ligger højere på hendes indre belønningsliste end det at jage.


For min Bracco Italiano findes der ingen højere belønning end at få lov at jage. Dvs. at sekundet hun slippes vil hun søge denne belønning (man er vel opportunist), og forsøger jeg at overbevise hende om at spise en frikadelle i stedet for at jage en hare, vil hun kigge vantro på mig, og til enhver tid vælge at jage haren. For jagten ligger nemlig laaaangt over frikadeller på hendes indre belønningsliste. Og vi har jo skabt dem sådan, for havde hun ikke en naturligt medfølgende jagtlyst, så ville jeg have svært ved at motivere hende til at søge i høj fart på fjeldet en hel dag, for kun måske at finde en enkelt rype eller to.


Observér, lær og træn!


Du skal derfor tage højde for sværhedsgraden af det valg din hund skal træffe, når du forsøger at få den til at udføre en kommando. Hunde er opportunister og vil altid gøre det der i sidste ende giver vinding for dem. En forståelse for din hunds indre motivation, gør det lettere at forstå hvorfor den reagerer, som den gør i specifikke situationer, ligesom det gør det muligt at planlægge din træning så du lykkes. Naturen er fyldt med dufte fra forskelligt vildt, så kalder jeg på Braccoen i en vildt-fyldt mark, vil det svare til at kalde på retrieveren i en frikadelle-fyldt mark - og så er jeg ærlig talt heller ikke så sikker på retrieverens lydighed længere;)


Den indre belønningsliste vil variere fra hund til hund, og det er din fornemmeste opgave som træner at lære lige præcis din hunds liste at kende. For det ER nemlig muligt at ændre på prioriteringen i den liste ved hjælp af “Premacks Princip”, og dermed få en trænbar og lydig hund i de fleste situationer, men det kræver tid, indsats, og tålmodighed.Mine 3 vidt forskellige belønningslister!

Hvordan man præcis ændre hundens belønningsliste kommer jeg nok ind på i et andet indlæg, og ellers så er det også et hovedtema på de fleste af vores kurser!

Comments


bottom of page